STRES NEDİR?

STRES NEDİR?

Stres aslında dünyadaki her bireyin maruz kaldığı bir faktördür. Özellikle modern çağ adı altında yaşadığımız şehir ve kentlerdeki yoğun iş temposu, okul ve öğrencilik hayatı, aile hayatı, sosyal yaşam vb. birçok etken stres yaratmaya ve artırmaya sebeptir. Stres, vücudunuzu ve kişinin ruhsal durumunu etkileyen, yaşam kalitesini en aza indiren ve ileride yaşanan hastalıkların temelinde yatan bir durumdur.

Stres, kişinin algıladığı herhangi bir tehdit ile fiziksel ve duygusal olarak başa çıkamaması nedeniyle oluşan ve günlük hayatını genellikle olumsuz etkileyen gerilimli bir süreçtir. Tehdit altında olduğunuzu hissettiğinizde sinir sisteminiz vücudunuzu uyandıran bir stres hormonu salgılar ve bunun sonucunda kan basıncınız yükselir, kalbiniz hızlanır, kaslarınız sıkılır ve duyularınız keskinleşir. Bu şekilde fiziksel gücünüz ve dayanıklılığınız artar ve karşınızdaki soruna odaklanabilir ve daha hızlı tepki verebilirsiniz. Böylece kendiniz tehlikelerden koruyabilirsiniz. Bu olumlu bir şeydir fakat her şey gibi stresin fazlası da kişiye zarardır.

STRESİN BELİRTİLERİ?

   4 ANA GRUPTA İNCELEYELİM:

  • Fiziksel belirtiler:Stresin fiziksel belirtileri, uyku düzensizliği, baş ağrısı, diş gıcırdatma, çene kasılması, aşırı terleme, kas ağrıları, kabızlık veya ishal, yorgunluk, enerji kaybı, yüksek tansiyon ve kalp krizi olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Zihinsel belirtiler:Stres, fiziksel olduğu kadar zihinsel belirtileri ile de kendini göstermektedir. Karar vermede güçlük çekmek, yoğunlaşma eksikliği, unutkanlık, hafızanın zayıflaması, hata yapmada artış olması ve iş kalitesinde düşüş, zihinsel belirtiler arasındadır.
  • Duygusal belirtiler:Vücutta yaşanan değişimler, duygusal açıdan da bireyleri etkiler. Bu nedenle stresli dönemlerde bireylerin duygusal eğilimleri oldukça farklılaşır. Depresyon ve çabuk ağlama, kaygı ve endişe, ruhsal durumun hızla değişmesi, öfke patlamaları, saldırganlık, düşmanlık, gerginlik ve asabilik, stresin duygusal etkileridir.
  • Sosyal belirtiler: Stresli ruh hali, sosyal yaşantı üzerinde olumsuz etkiler oluşturur. Bunlar; insanlara karşı güvensizlik, randevulara gitmemek, insanlarda hata bulmaya çalışmak ve başkalarını suçlamak, fazla savunmacı tutum, rencide edici konuşmak ve çevreye küs kalmaktır.

STRESLE BAŞ ETMEDE ETKİLİ YOLLAR

Genellikle kişiler stres altındayken bir çözüm üretmek yerine, içinde bulundukları durumun ne kadar kötü olduğunu, kolay kolay değişmeyeceğini düşünerek olayları zihinlerinde birçok kez canlandırır. Bu da onların kendini çaresiz ve edilgin hissetmesine neden olur.

Birçok stres türü değiştirilebilir, yok edilebilir ya da azaltılabilir. Stres düzeyinizi azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

Stresle başa çıkmanın en önemli yollardan biri fiziksel ve sosyal etkileşimi arttırmaktır. Bu nasıl olur derseniz, arkadaş edinerek, yeni sosyal ortamlara girerek, size iyi gelen ve mutlu eden faaliyetleri yaparak olur.

Olumsuz düşüncelerimizin farkına varmak ve olumlu düşünmeye çalışmak hem stresi azaltmaya yardımcıdır hem de sağlıklı kararlar almamızı sağlar.

Kendimizi hazırlamak: Strese neden olabilecek bir duruma girmeden önce kendinizi buna hazırlayın.

Başka konulara yoğunlaşmak. Yaşanan korku, tedirginlik, kızgınlık gibi duygular üzerinde odaklaşmak yerine, elde etmeyi istediğiniz sonuç üzerine yoğunlaşabiliriz. Sürekli yaşanan olumsuzlukları düşünmek stresi arttırarak daha da olumsuz hale gelecektir.

Stresli durumlar, insanlar arası ilişkilerden kaynaklanıyorsa, sorunları bu kişilerle paylaşmalıyız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir